Следващата  Covid-мярка, която може да бъде наложена в столицата, е

...
Следващата  Covid-мярка, която може да бъде наложена в столицата, е
Коментари Харесай

Фандъкова предпочита училищата да бъдат затворени последни

Следващата  Covid-мярка, която може да бъде наложена в столицата, е затваряне на моловете и фитнесите. Това разгласи кметът Йорданка Фандъкова в ефира на NOVA, като по думите й шефът на РЗИ-София упорства за затварянето, тъй като обстановката с ковид в града продължава да е „ тревожна “. 

" От петък са в действие нови ограничения, само че следим обстановката всекидневно, с цел да предприемем спомагателни, в случай че има потребност. "  Не излиза наяве обаче каква заболеваемост се смята за „ потребност “ съгласно Столична община, с цел да бъдат заведенията и моловете затворени. Междувременно учениците от 5 до 12 клас още веднъж се върнаха да учат пред екраните у дома.

 „ Ако трябваше да вземам решение за затварянето на учебните заведения, от просветителна позиция, бих предложила освен да се затворят последни, само че и въобще да не бъдат затворени, тъй като съм последният човек, който не си дава сметка, че води до проблеми с образованието на децата ", твърди Фандъкова. Разказва и че възпитаници й пишат във Facebook, с цел да я молят да отвори учебните заведения още веднъж.  “Ние вършим разбор на заразяването. За страдание, виждаме, че при този вид на вируса имаме все по-млади хора, даже под 18 години. Някои от тях, за жалост, стигат до болница ". 

Преди новата мярка учениците в София бяха разграничени на присъствено и отдалечено образование и посещаваха учебно заведение на ротационен принцип, като на всеки две седмици се сменяха. Групите бяха три: първата е 5, 10 и 11 клас,  втората – 7,8 и 12 клас, а третата – 6, 9 и 12 клас. Най-малките възпитаници от 1 до 4 са в клас и най-малко за тях не се обрисува смяна. Софийският действен щаб обаче предложи на министъра на образованието да измести датите за всички училищен надпревари и олимпиади, планувани за месец март.

  " Когато трябваше да вземем решението за затваряне на учебни заведения, имахме съвсем 4000 карантинирани възпитаници и учители “, твърди още столичният кмет. " При дребните възпитаници и детските градини може да се съблюдават ограниченията, тъй като се работи в една стая, работи с избрани учители, няма разбъркване на потоците. ” Тя подчерта, че точно при тях онлайн образованието е най-трудно и неефективно. И съобщи още, че съгласно нея в София в никакъв случай не е имало цялостен локдаун, като благодари на столичани, че съблюдават ограниченията. Междувременно единствено в събота са направени 350 инспекции в търговски обекти – молове, магазини и фитнеси, като са написани 12 акта. 

Ето обаче какво не стана ясно от думите на кмета на София: 

•  по кое време и при какви числа ще бъдат затворени фитнес залите и огромните търговски обекти; 

•  защо учебните заведения са затворени за огромните възпитаници, а заведенията (и дребни, и огромни ) – не; 

• на базата на какви данни и анализи затварянето на учебните заведения беше обяснено с това, че децата са сериозен пропагандатор на зараза; 

• кога просветителният развой ще се върне към естествения си режим. 

 
Родителите, които ще бойкотират отдалеченото обучение
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР